WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Met SketchUp 2021 bouwen we de fundering van ons succes!

Halfweg 2021 kijken we met veel plezier terug op de 2021 update die van SketchUp een nog beter product hebben gemaakt. We blikken terug op enkele van de belangrijkste updates en toevoegingen, en op het verhaal achter de 2021 update!

Wat een jaar is 2020 toch geweest! Een globale pandemie is opgedoken en verspreid, heeft al onze levens stopgezet en heeft ons verplicht thuis te blijven. Zoals velen van jullie over de hele wereld, hebben we deze tijd gebruikt om taken aan te pakken die we al jaren wilden doen. En we hebben geleerd wat het belang is van het leggen van een geplande fundering voor een gecompliceerd project. 2020 gaf ons het perspectief en de kans om SketchUp beter te maken om projecten met een solide basis te kunnen starten, en de 2021 SketchUp updates doen dat ook.

Niet alleen hebben we de tijd genomen om te beoordelen hoe we projecten benaderen, maar hebben we ook veel aandacht besteed aan het ‘waarom’ van onze beslissingen. Het is van vitaal belang voor ons dat we ons altijd bewust zijn van de manier waarop onze beslissingen van vandaag morgen, op de as, en daarna zullen weerspiegeld worden. Niet alleen streven we ernaar om het beste product voor een robuuste workflow te creëren, maar we willen ook alles wat uit SketchUp komt vieren – van de ontwerpprojecten tot evenementen voor gemeenschapsopbouw en het geweldige werk dat onze medewerkers verrichten.

Daarom zijn we er trots op dat Sumele Aruofor ons product van 2021 vertegenwoordigt! Zij is een architecturaal geschoolde, Nigeriaanse moeder van een tweeling. Zij is onze Strategisch Enterprise Marketing Manager en weet een en ander over het belang van het starten van een gecompliceerd project op een sterk fundament. Of het nu gaat om het bouwen van een complexe marketingcampagne, het ontwerpen van een structuur met elegantie en nederigheid, of het opvoeden van twee mooie jongens in de chaos van 2020, zij is de (altijd lachende) solide basis die projecten nodig hebben om te slagen in SketchUp. Je zal Sumele dus zeker tegenkomen op de as!

We hebben niet alleen aanpassingen gemaakt op de as met onze SketchUp 2021 updates, we zijn ook trots op het gloednieuwe logo dat een onderdeel is van de nieuwste SketchUp versie. Na 8 jaren van groei en evolutie hebben we veel nagedacht over dit nieuwe logo – we wilden iets simpel, maar toch geavanceerd dat ons merk vertegenwoordigt. De kleurverandering naar blauw zorgt voor samenhang met de grotere Trimble familie, en de eenvoud van de kubus is gemaakt aan de hand van geavanceerde gereedschappen binnen SketchUp. Je hebt het goed gelezen, je kan eindelijk ons logo modelleren in SketchUp! Leer onze nieuwe logo’s kennen!

Nu we spreken over een nieuwe look: we voelen ons extra fris met een nieuwe look voor ons volledig gamma van producten.

Nu we gekeken hebben naar ons nieuw exterieur, is het tijd om het programma eens van dichtbij te bekijken!

Met meer dan 150.000 SketchUp gebruikers die de as modelleren, blijven we meer dan ooit toegewijd om hoogkwalitatieve, robuuste, maar betaalbare 3D instrumenten aan te bieden die je nodig hebt om te blijven groeien en innoveren. SketchUp 2021 brengt je een gloednieuwe en klimaatvriendelijkere manier om ontwerpen te starten, betere modelorganisatie en slimme, configureerbare objecten voor wendbare modellering.

We hebben nieuwe functies in de nieuwste SketchUp versie gebouwd die de basis van uw meest gecompliceerde AEC projecten versterken. Laat ons kennismaken met alle SketchUp 2021 updates.

 

De introductie van PreDesign: een nieuwe manier om SketchUp te starten

We weten dat jullie, als AEC professionals, altijd streven naar de werkelijkheid waarin elke aanvulling aan de gebouwde omgeving in harmonie werkt met zijn natuurlijke omgeving. Deze samenwerking vraagt een degelijk begrip van de context van een omgeving, nog voor de plannen getekend worden.
Dat is waarom we PreDesign ontworpen hebben. Ons gloednieuw klimaatonderzoeksinstrument helpt je om een beter begrip te krijgen van de lokale omgeving van je project, vooraleer je in 3D begint te ontwerpen.

“Ook al is SketchUp een fantastische manier om te ontwerpen in 3D, we zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. En we zagen een grote waarde in het toevoegen van een ontwerponderzoek in de workflow bij het voorontwerp van onze gebruikers, om het gemakkelijker te maken voor hen,” zei Andrew Corney, PE, M.CIBSE, M.ASHRAE, product director bij Trimble. “Met PreDesign geven we ontwerpers de inzichten die zij nodig hebben voor een holistische aanpak om geschikte ontwerpstrategieën te creëren en om de waarde hiervan te communiceren naar hun klanten.”

PreDesign gebruikt locatiespecifieke weerinformatie en connecteert het klimaat met het gebouwtype om zo geschikte architecturale antwoorden voor te stellen. Intuïtieve zonnepaddiagrammen in de nieuwste versie van SketchUp tonen je de plaatsen op je locatie die beschermd moeten worden tegen oververhitting door de zon.

Maar het geeft niet alleen de problemen weer, PreDesign stelt ook effectieve beglazing, zonwering en bovenverslichtingsstrategieën voor voor elk aanzicht van uw gebouw. Je ontwerp zit van het begin al juist, gewoon door de nieuwe tools uit deze SketchUp update te gebruiken!

“PreDesign zorgt voor nuttige informatie die we nodig hebben om onze projecten vanaf het begin klaar te maken voor betere ontwerpresultaten,” zei Adam Osterhoff, hoofdarchitect bij Heartwood Studio. “De overtuigende visuele output en intelligente aandachtspunten helpen ook bij het duidelijk overbrengen van de waarde van onze voorstellen naar onze klanten.”

PreDesign is er, als een deel van de grotere SketchUp update, om het verhaal rond je ontwerp te inspireren en te verbeteren met betekenisvolle klimaatsobservaties, terwijl een deel van het zware werk van je workflow verlicht wordt, om ervoor te zorgen dat je elk project kan starten in de juiste richting. Door vanaf het begin juist te starten, vermijd je de verspilling van jouw kostbare tijd en middelen en vermijd je duur herwerk. PreDesign kent een zonnige voorspelling!

Eens je alle details voor je locatie hebt uitgezocht en een architecturaal nauwkeurig model hebt ontworpen, is de logische volgende stap om gegevens van de echte locatie in te brengen in jouw model met Add Location. Door hoogkwalitatieve, hoge resolutie luchtbeelden te gebruiken voor een nauwkeurige locatie plaatsing, kan je nu contextuele gegevens over je locatie weergeven, waardoor je eindproduct naar het volgende level gaat. Allemaal dankzij deze SketchUp 2021 updates. Door te werken met Add Location ben je zeker dat je ontwerpt met de meest nauwkeurige informatie die mogelijk is, waardoor je klaar bent voor een succesvol ontwerp!

 

Verbeter je tag management in SketchUp

Net zoals je je kruidenrek niet zou vullen zonder de potjes te labelen, wil je niet beginnen aan je ontwerp zonder een duidelijke en georganiseerde modelstructuur. Onze laatste verbeteringen aan de tags helpen je om dit te doen.

We weten dat het beheren van lange lijsten met tags en scènes omslachtig kan zijn, zeker met complexe modellen die wilt opzetten voor 2D documentatie in LayOut. Om deze hoeveelheid te verlichten, kan je in de nieuwste versie van SketchUp aan de hand van Tag Folders je tags organiseren voor snellere toegang en betere controle van de zichtbaarheid van deze grote hoeveelheid tags. Dit kan zowel in SketchUp als in LayOut! Of je nu tags gebruikt om je modellen op te zetten voor ontwerpmogelijkheden, documentatie, rapportage of visualisatie, wij denken dat je het makkelijker zal vinden om tags te vinden en te gebruiken als je ze in mappen gaat groeperen. Er is zelfs meer, je kan de zichtbaarheid van alle tags in een map in één keer controleren, en je kan ook meerdere tags of mappen selecteren om zo grote stukken uit je model in één keer aan of uit te zetten.

Maar daar zijn we niet gestopt! Het is eindelijk mogelijk om tags te filteren in SketchUp! Het was al lang een verzoek en we zijn blij om te melden dat je nu snel kan filteren op een specifieke tag als je de zichtbaarheid van een scène of de lijn styling beheert. En als je tags georganiseerd zijn met een naam, kan je snel filteren op je prefixes om soortgelijke tags te selecteren en te bewaren in een map.

In 2020 introduceerden we ook een aantal functies die zich richten op het vergroten van de zichtbaarheidscontrole van je scènes. Met het scenes paneel is er nu de mogelijkheid om verborgen objecten per scène te selecteren en op te slaan. Dankzij deze update kan je de (on)zichtbaarheid opslaan van verborgen objecten en sectievlakken, waardoor je een grotere controle hebt over de zichtbaarheid van je model per scène. Om het allemaal nog beter te maken hebben we verborgen objecten bewerkbaar gemaakt binnen de 2021 SketchUp updates. Hierdoor kan je gemakkelijk nauwkeurige veranderingen maken aan deze objecten. Nu kan je pas echt de controle overnemen in je scènes!

Om ervoor te zorgen dat je workflow op zijn allerbest is, hebben we ook enkele nuttige functies toegevoegd in de nieuwste SketchUp versie met lineaire inferentieschakel bij de Line Tool. De mogelijkheid om de lineaire inferentie aan en uit te zetten zorgt voor een betere controle over jouw lijntekeningen zodat je randen kan tekenen zonder dat er een inferentie wordt gemaakt. We hebben ook een Weld Edges commando geïntroduceerd zodat je randen en bogen kan samenvoegen in een enkele polylijn zonder een extensie te installeren.

Uiteindelijk willen we dat je je workflow doorloopt met de grootst mogelijke controle en wendbaarheid. Wat ons brengt bij de volgende, spannende bekendmaking over de SketchUp 2021 updates …

 

De introductie van Live Components in SketchUp

Droom je ervan om modellen te bouwen die robuust en flexibel genoeg zijn om te reageren op ontwerpveranderingen? Wij wel! Er bestaat geen twijfel over dat een succesvol model gemakkelijk aanpasbaar is en een soepele verandering mogelijk maakt. In SketchUp 2021 introduceren we parametrische objecten die dit exact doen; we noemen ze Live Components.

Live Components zijn geprogrammeerd met modelleringslogica die hun geometrie controleert waardoor ze configureerbare objecten zijn die zichzelf hertekenen in real-time. Maar wat betekent dit net? Het gebruik van Live Components in de 2021 SketchUp update zorgt voor een grotere schaalbaarheid en biedt voordelen in een breed gamma van gebruiksmogelijkheden, waaronder architecturale configuratie, interieurontwerp, modellering zoals het gebouwd zal worden, ruimteplanning en snelle aanpassingen in een concept of aan de esthetiek van een project.

Live Components zijn beschikbaar in de 3D Warehouse en je kan ze nu in de nieuwste versie SketchUp downloaden en configureren.

Wanneer je een Live Component geselecteerd hebt, kan je deze meteen in jouw model importeren. In het scherm Configureer Live Component kan je de parameters van deze component controleren. Terwijl je de parameters aanpast, zal de Live Component zichzelf automatisch aanpassen aan jouw wensen. 

Laat de nieuwe Live Components van SketchUp het zware werk doen voor je: stel dimensies en groottes in voor objecten die je meermaals wil gebruiken; voeg snel een rijke context toe en maak real-time aanpassingen om zo een gedetailleerder ontwerp te creëren in een kortere tijd; of pas tegelijkertijd snel grote groepen van componenten aan als de projectvereisten veranderen.

Achter de schermen worden de Live Components gedreven door een nieuw computergestuurd platform Materia. In de toekomst zullen Materia en Live Components nieuwe manieren van werken onthullen in SketchUp, en over de Trimble producten heen. Deze lancering is slechts het begin voor de Live Components! We zijn nog steeds actief aan het werken aan de verbetering van hun prestaties en gebruiksvriendelijkheid, net als de ontwikkeling van meer objecten die je in je modellen kan gaan gebruiken.

 

Een nieuwe manier om work-in-progress functies te lanceren in de nieuwste SketchUp versie

We lanceren Live Components vroegtijdig als een deel van een nieuw programma, genaamd SketchUp Labs, zodat we jullie feedback kunnen integreren in ons ontwikkelingsproces. We hopen dat je je bij ons zal aansluiten in de forums voor discussies over de toekomstige richting van de Live Components, of om feedback te geven als je problemen ervaart.

 

2021 is goed gestart dankzij de nieuwe SketchUp 2021 updates, maar laat het ons in de toekomst nog beter maken!

Er bestaat geen twijfel over de grote impact die 2020 had op de wereld en dat 2020 zal blijven bepalen wie we zijn en wat we doen. Het is belangrijk dat we leren van deze ervaringen en te blijven werken om een sterke fundering op te bouwen – zowel op als naast de as – terwijl we kijken naar de toekomst.

We willen dat jullie onze betrokkenheid voelen naar jullie als gemeenschap en dat jullie de waarde kennen van jullie inbreng in alles wat wij doen. Onze 2021 SketchUp update vertegenwoordigt zowel waar we vandaan komen, als waar we naartoe gaan. We zijn altijd blij om functies uit te brengen die jouw werk aanvullen en misschien zelfs leuker maken. Dus, ontwerp verder en vertel ons steeds hoe we voor jou kunnen verbeteren!