WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Ik kreeg de vraag:”hoe kan ik er voor zorgen dat in mijn Layout export naar PDF, deze lijntjes niet gekarteld zijn”?
Als je inzoomt, zie je dat hier gekartelde lijntjes zitten. Als je wat verder uitzoomt, oké, maar dan zie je het nog. En niet alleen dat, je ziet ook dat het een gecomprimeerd beeld is, je ziet hier wat pixels.
Dus hoe kan je dit nu allemaal oplossen?
Er is meer dan één manier. En ik ga ze je ook proberen allemaal uit te leggen. Welke dingen je allemaal zou kunnen doen.
Eerst en vooral zou het ook kunnen zijn dat je dit effect ook ziet in SketchUp.
Dit is eigenlijk hoe jouw beeldscherm normaal wordt opgebouwd. Het heeft op zich niks met SketchUp te maken. He heeft gewoon te maken met hoe een beeldscherm wordt opgebouwd.
We hebben allemaal gewoon pixels, en in dit geval wordt de lijn, omdat ze niet recht in het beeld valt, opgebroken in allemaal kleine stukjes.
Dat kan je aanpassen. Hier is een verschil tussen Mac en Windows.
Op Windows kan je doen ‘Window’ – ‘Preferences’ – ‘OpenGL’ en dan afhankelijk van de videokaart die je gebruikt, ga je zien dat hier bepaalde types staan en wat het belangrijkste is, is deze ‘Anti aliasing’. Dat zorgt ervoor dat die karteling minder wordt. Nogmaals, afhankelijk van je videokaart, gaat hier staan ‘0 2 4 8 16 32.
Afhankelijk van jouw instellingen van het beeldscherm, video driver enz.
Als ik dit selecteer, dan ga je zien dat er niks verandert tot, SketchUp zegt het zelf, tot ik SketchUp herstart.
Dus laten we even herstarten. Dan kunnen we kijken wat het verschil nu al zou zijn.
Oké, wat zie je nu? Dat het effect veel minder is. Je ziet nog altijd dat het een soort gekartelde lijn is maar het effect is veel minder. Waarom? Omdat de videokaart dit nu probeert op te lossen door met halve pixels grijs te kleuren, waardoor het lijkt dat de lijn al veel fijner is.
Hoe kan je dit op Mac doen?
Je gaat naar ‘Window’ – ‘Ruby console’ en dan kan je bv. Deze tekst of dit commando gebruiken.  ” Test.set_AA_method(4)” Op Mac is het niet mogelijk om dit via de interface aan te passen maar wel via ‘Ruby console’ dus als je dit doet, maar je kan hier ook 1 2 4 misschien zetten. En je doet dan ‘enter’, dan zal hetzelfde moeten gebeuren. SketchUp zal terug moeten opstarten op Mac en dan ga je daarna zien dat dit ook opgelost is. Denk er alleen aan, als je dit doet,  de ‘anti aliasing’ hoger zetten, dat dit er ook voor zorgt dat het iets trager wordt. Dit is 1 ding dat we kunnen doen in SketchUp zelf.
Maar de vraag was, hoe lossen we het op in Layout?
Ik heb dit project. Ik doe ‘send to Layout’ en we hebben een pagina, dan zien we dit. En waar we nu naar kijken, is net alsof je een JPG had geëxporteerd. Van SketchUp en die in Layout plakt. Waarom? Als ik dubbel klik
Dan weet ik van, dat is nog altijd mijn SketchUp model, maar in complexe bestanden zou het niet handig zijn om daarmee te werken omdat Layout dan continu die beelden moet updaten en nu kijken we eigenlijk gewoon naar een plaatje. Als ik het dan ga exporteren als een PDF, dus ‘export PDF’, dan heb ik een aantal opties. Één ervan is ‘image resolution’. Als je dit op ‘high’ zet, en je doet ‘JPG compression – best quality’, dan gaat het beeld dat we genereren, sowieso al beter zijn dan we in het voorbeeld daarnet zagen. Dus hier zien we, geen effect van compressie en de lijntjes zijn inderdaad nog wel een beetje hoekerig, maar al beter dan ervoor.
Wat zouden we nog kunnen doen? Wat ik net zei is dat, waar we nu naar kijken, eigenlijk gewoon een JPG die gegenereerd wordt. Wat kunnen we doen? Onder ‘SketchUp Model’. Op Windows ga je dit normaal altijd zien, op Mac ga je misschien via ‘Window’ en dan ‘SketchUp Model’ hier moeten activeren. We selecteren de afbeelding op de ‘view port’ en wat zou je ook nog kunnen doen? Dat is de lijntjes dunner maken. Dus bij de ‘Styles’ tab zou je bv. De lijn naar 0,05 kunnen zetten. Dit gaat er al voor zorgen dat de lijntjes fijner zijn, in de ‘export’ dus ook al iets beter. Wat we ook kunnen doen is, op het moment dat we gaan ‘exporten’, ik zou het niet aanraden te doen terwijl je nog werkt, de render modus, hoe het hier getoond wordt in Layout, aan te passen. Nu is het ‘raster’ dwz het wordt omgezet naar een JPG als we er naar kijken. Ik zou er ook ‘vector’ kunnen van maken.Op het moment dat we dat doen, kan je alleen maar lijntjes meer krijgen want dan vallen de texturen weg. Of je kan de 2 gaan mixen en dat noemt ‘hybrid’, dus hebben we eigenlijk het JPG model, waar dan een vector tekening wordt overgelegd van de lijnen waardoor we het effect hebben van, we zien de texturen maar we krijgen de lijnen als een vector dus veel scherper.
Als we dit weer gaan exporteren, en ik houd ‘high’ en ‘best quality’, waarom? Omdat de texturen nog altijd als een JPG worden opgeslagen.’export’. Je zal nu ook zien dat de PDF anders reageert want nu zijn de lijntjes effectief, als je goed ziet, elke keer als ik in of uitzoom, ga je zien dat de lijntjes ‘gerefreshed’ worden. Dus je ziet, zoom in, en ze zijn vrij scherp, en als ik wegzoom, het elke keer ‘refreshed’ zodat het scherp blijft.
Dat is de beste manier om de beste kwaliteit te kunnen exporteren, zeker als je met texturen werkt. Het nadeel hiervan is wel dat met complexe tekeningen, Layout iets trager zal worden maar mijn advies is, oké, werk in een raster en op het moment dat we gaan exporteren, of klaar zijn om te exporteren, kan je switchen naar ‘hybrid’ om het werkbaarder te houden. Ziezo, ik hoop dat jullie weer iets geleerd hebben van deze tips.
 
Wil je nog meer handige tips ontdekken om beter met SketchUp te werken, meld je dan aan voor onze NIEUWE GRATIS online training.