WhatsApp Text / Tel +32 14 39 55 40 info@see3d.be

Ook Video Game Ontwikkelaars Gebruiken SketchUp

Uncharted 2: Among Thieves was een van de grootste video games van 2009. Er werden wereldwijd meer dan 3.5 miljoen kopies van verkocht en het werd voor critici het meest bejubelde spel van het jaar. Het werd gepijnigd met meer dan 50 “Game of the Year awards” en zette een nieuwe trend qua artentisiteit en verhaalverloop in de wereld van de video games. Het was Robh Ruppel, Art Director bij Naughty Dog Studios, die SketchUp gebruikte om de “look & feel” van het spel te ontwerpen.

Robh Ruppel is een fan van SketchUpArtists die werkt in de Art Direction en Visual Development bij Naughty Dog, een  van de beste videogame-ontwikkelings studio’s in Santa Monica, Californië.

Robh is een hoogbegaafde 2D/3D professional die reeds vele jaren ervaring heeft met het werken met digitale en traditionele media. Robh werkte ruim 12 jaar als Production Designer en Art Director bij Disney Feature Animation. Hij heeft een uitgebreide kennis van digitale en traditionele kunst, inclusief visuele ontwikkeling, layout design, het ontwerpen van karakters, set design, game productie, product design en landschapsvormgeving. Hij is ook een van de getalenteerde docenten die lesgeven aan de Gnomon School of Visual Effects. Hier volgen enkele van zijn grootste projecten:

– “Uncharted 2: Among Thieves” –  Art Director

– “Meet the Robinsons” –  Art Director

– “Brother Bear” –  Art Director

– “Treasure Planet” – Additional Visual Development

– “Atlantis: The Lost Empire” – Character Designer

– “Tarzan” – Additional Background Artist

– “Mulan”  – Visual Development

– “Emperors New Groove” –  Layout Stylist

Robh nam de begeerde “Game of the Year” interactieve Game Award voor uncharted 2: Among Thieves in ontvangst in het Moscone Center in San Fransisco.

Robh maakt in zijn werk uitgebreid gebruik van SketchUp.

Hij werd opgeleid als industrieel ontwerper. Op school leerde hij de echte waarde kennen van werken in 3D. Een van zijn leerkrachten liet hen eenvoudige modellen maken van papier, piepschuim en karton. Het voordeel hiervan is het bekijken en ontwerpen van hoofdmassa’s en het experimenteren met verhoudingen, radius en curves. Juist als bij het tekenen in 2D, zijn er verschillende mogelijkheden om uit te proberen bij het tekenen in 3D. Tekenen in 3D is een manier om de gehele vorm te tekenen. Hij houdt van tekenen maar al snel zag hij dat hij het geheel als het ware in een ronde moest zien. Dus, wanneer een van zijn kamergenoten op de universiteit een vroege versie van CAD had, begon hij hiermee te experimenteren en dacht:”dit zou fantastisch zijn om complexe tekeningen en perspectieven mee uit te tekenen”. Computers en software waren toen nog niet zo beschikbaar als nu en het duurde dus even voor het een courante design tool werd. Robh hoorde een tijdje geleden een interview met Ron Cobb die

vertelde over zijn eerste ervaringe met 3D en hij vertelde een gelijkaardig verhaal.

Robh startte met het experimenteren in 3D door programma’s zoals Bryce, Maya en Lightwave te gebruiken. Het zijn allemaal uitzonderlijke software programma’s maar ze bieden allemaal veel meer dan nodig is om eenvoudige ideetjes in 3D uit te werken.

De eerste keer dat hij kennismaakte met SketchUp was bij Ravensoft. Hij bracht er een bezoek en ze toonden hem enkele zaken die ze voor een game aan het maken waren in SketchUp. Robh geeft ook les aan de kunstacademie en zijn studenten gebruikten SketchUp voor hun block ins. Hij is van mening dat je het beter aan studenten overlaat om uit te testen wat eenvoudig en bruikbaar is. Zo dowloade hij SketchUp en begon aan een nieuw leerproces met weer een ander programma. Hij ontdekte snel hoe eenvoudig en krachtig het was. Het is veruit zijn favoriete programma voor waar hij mee bezig is!

Hieronder kan je het interview lezen tussen SketchUpArtists en Robh:

Kan je ons een beetje meer vertellen over waar je momenteel mee bezig bent ?

Momenteel ben ik  Art Director bij Naughty Dog.

Waarom je keuze voor SketchUp als voornaamste modeling applicatie?

Zo eenvoudig en zo snel.

Van je professioneel en persoonlijk werk, kan je ons vertellen waar je het meest trots op bent en waarom?

Zeker Uncharted 2! Het heeft veel waardering en awards gekregen.

Welke andere software, hardware en technieken gebruik je?

Veel Photoshop. SketchUp is m’n design tool maar Photoshop is waar ik alles in teken.

Als je advies mocht geven aan professionals in deze industrie, welke zou deze dan zijn?

Niet bang zijn en hard werken. er zijn geen shortcuts om iets te bereiken.

Voor nieuwe artiesten in onze branche, welk advies zou je hen geven?

Waarschijnlijk hetzelfde advies.

Aan welke projecten werk je momenteel?

Dat is geheim

Wie heeft je render stijl het meest beïnvloed?

De natuur. Ik streef er constant naar om hetzelfde niveau van gesofisticeerdheid te bereiken welke ik in het echt kan waarnemen.

Welk werk vind je het meest verdienstelijk om te doen?

Wanneer ik een stuk afwerk en nadien bij mezelf denk: “Hoe heb ik dat gedaan?!”.

Terug naar het overzicht van SketchUp doelgroepen